Hírek

A friss hírek a rovarok.blog.hu weboldalon is folyamatosan frissülnek.


Pályázz!

Tisztelt Tagtársunk, Tisztelt Érdeklődők!

A Magyar Rovartani Társaság 2015. február 20–21-án rendezi meg a
XXXVI. MAGYAR ROVARÁSZATI NAPOKAT.A programban előadóüléseket és kiállítást szervezünk. Az előadóülésekre faunisztikai, rovarfiziológiai, ökológiai, ökofaunisztikai, taxonómiai tárgyú, 15–20 perces előadások, valamint vetített képes útibeszámolók bejelentését várjuk. Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2015. február 6-ighonlapunkról letölthető illetve az előadóülésen rendelkezésre álló jelentkezési lap kitöltésével jelezze! A letöltött majd kitöltött lapot elektronikus úton is el lehet küldeni a Magyar Rovartani Társaság címére (magyarrovartanitarsasag@gmail.com).

A Magyar Rovarászati Napokon tagtársainkon kívül szívesen látjuk a rovartannal foglalkozó, vagy e téma iránt érdeklődő kollégákat, fiatalokat!


Ismét kapható lesz a „Bogarak a pannon régióban” című könyv!

Augusztusban megjelenik Merkl Ottó és Vig Károly „Bogarak a pannon régióban” című 496 oldalas könyvének második kiadása. Ez lényegében megegyezik az első kiadással, de néhány apró hibát kijavítottunk, és a bevezető oldalakon méltatás olvasható a Savaria Múzeum valamint a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatójától, illetve a Vas megyei közgyűlés alelnökétől.
    A könyv 2009-ben a „Szép Magyar Könyv” versenyen díjat nyert a „Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok” kategóriában. E díj emblémája is megjelenik a borítón, így a második kiadás első pillantásra megkülönböztethető az elsőtől.
    Az ára valószínűleg 15 ezer Ft körül lesz – a nyomdai árak tetemes növekedése miatt –, de ez az összeg csak tájékoztató jellegű.
    A könyv szeptembertől lesz kapható, egyelőre csak ugyanott, ahol az első kiadás. Írni és telefonálni tehát a következő helyekre lehet:
Magyar Természettudományi Múzeum, 1088 Budapest, Baross utca 13.
Grabant Aranka
E-mail: grabant@nhmus.hu
Telefon: 36-1/267-7100/126. mellék.

Savaria Múzeum, 9700 Szombathely, Kisfaludy S. utca 9.
Vig Károly
E-mail: nathist@savariamuseum.hu
Telefon: 36-94/500-720, 36-94/501-948

Wageningenben jártunk  (2006)

A Nemzetközi Poloskásztársaság (International Heteropterists’ Society) július 18–22. között tartotta harmadik négyéves találkozóját Wageningenben. A rendezvényen 27 ország 82 poloskásza vett részt; Magyarországot Társaságunk két tagja, Kondorosy Előd és Rédei Dávid képviselte. Az előadások a konferencia két napjába lettek beszorítva, ekkor azonban este tízig folyt a vita. A prezentációk témája elsősorban morfológia és szisztematika volt, melyeket helyenként egy-egy ökológiai, faunisztikai, sőt citogenetikai előadás tett változatosabbá. A konferencia keretében egynapos látogatásra is lehetőség nyílt az amszterdami vagy a leideni természettudományi múzeumok egyikébe. A konferencia utolsó, valamint „utolsó utáni” napján a közelben fekvő természetvédelmi területeken tettünk gyűjtéssel egybekötött kirándulást.
A konferencia szervezője, Berend Aukema a palearktikus régió poloskakatalógusának (Catalogue of the Heteroptera of the Palaearctic Region) az egyik szerkesztője. Az öt kötetre tervezett munka első kötete 1995-ben jelent meg, azóta jó ütemben folyt a sorozat elkészítése és kiadása, s már csak az utolsó kötet hiányzott a polcról. A konferenciának ünnepi pillanata volt, mikor a néhány nappal korábban kinyomtatott ötödik, befejező kötetet kézbe vehettük.
írta: Rédei Dávid, Kondorosy Előd