Sajtófigyelő

Ebben a rovatban a napi sajtóban, és nem a szaksajtóban megjelent,  rovarász tárgyú cikkeket közöljük. A közlemények tartalmáért a szerkesztőség felelősséget nem vállal. (Rozner István).
A sajtófigyelő korábbi írásai feltöltés alatt vannak.
Az újabb bejegyzéseket a Hatlábúak Birodalma. A rovarász blogban olvashatják a kedves érdeklődők.

Darukról vizsgálják az esőerdőket.
– Ausztrál tudósok alig egy év alatt 15 ezer új rovarfajt fedeztek fel annak a módszernek köszönhetően, amelyet tavaly dolgoztak ki, s amelynek lényege, hogy ötvenméteres daruk segítségével figyelik, kutatják az őserdők kupoláját. A tudósok az óriásdarukról leeresztett gondolákban ülnek, és onnan figyelik meg a legősibbnek tartott ausztrál esőerdő mindeddig megközelíthetetlen kupoláját. Szakértői becslések szerint az esőerdők fáinak koronáiban él a Föld állat- és növényfajainak negyven százaléka, csak a rovarfajok számát több tízmilliósra becsülik. (GREENFO.HU)

(Magyar Nemzet, 2006. május 3.)
Rozner István


Új fajok áldozat nélkül.
– A szakmai körökben tisztázódott az új állatfajok elismertetése körül korábban kialakult félreértés, köszönhetően egy induló online regisztrációs rendszernek, a ZooBanknak. A ZooBank kapcsán derült ki ugyanis, hogy még a leglelkiismeretesebb kutatók sincsenek tisztában azzal, hogy az új fajt milyen formában kell bemutatni a bejegyeztetéshez.
Az erre vonatkozó szabályozás tágan értelmezhető, így egyes kutatók szerint a regisztrációhoz szükség van egy fogságban tartott vagy halott példányra. Ez a téves felfogás jobb esetben csak akadályozza az új, ritka fajok leírását, rosszabb estben viszont a veszélyeztetett állatok befogásához, megöléséhez vezet.
Valójában mindössze DNS-minta vagy fénykép kell ahhoz, hogy egy addig ismeretlen fajt bejegyezzenek – derül ki a Nemzetközi Állattani Nómenklatúra Bizottság közleményéből. Kételkedők szerint, ha egy kép is elég a regisztrációhoz, akkor több visszaélésre számíthatunk: csaló kutatók hamisított fényképpel kitalált fajokat jegyezhetnek be.
A ZooBank ezt a problémát szakértőknek küldött e-mailes értesítőkkel próbálja kiküszöbölni. A rendszer szeptemberben indult önkéntes alapon, teljes változata 2008-ra készül el, 250 évvel azután, hogy Carl Linné bevezette a ma is használatos fajelnevezési gyakorlatot. E szerint minden fajt két latin név jelöl: az első a nemzetséget (sic !) jelenti, a másik a faj gyakorlatilag önkényesen adott neve.
                                                                                                                                           H.A.
(Népszabadság, 2005 november 12)